Double Bastard Beer Blog


Myten om Mariestads
september 7, 2008, 12:42 e m
Filed under: Uncategorized

Ok, det här inlägget kommer kanske inte förvåna eller engagera någon som är intresserad av öl, ni kan storyn. Men jag tänkte skriva om en sanning som är obekväm för vissa och en källa till besvikelse för andra.

Det handlar om Mariestads – also known as ”konferensknullarölet”,  ”ölets Famous Grouse” eller ”ölets After Eight”, helt enkelt ölet som varje trött säljare beställer på stadshotellet som belöning efter en utdragen krängardag innan pay-TV väntar på rummet. Ett av Sveriges mest sålda öl och också ett av Sveriges mest skickligt marknadsförda öl.

För er som inte visste så är Mariestad ett varumärke skapat av Spendrups. Och Spenrups payoff för Mariestad är ”dricks av livsnjutare sedan 1848” och på hemsidan får man lära sig att ”Mariestads Bryggeri förvärvades av Spendrups Bryggeri 1967”. Med en känsla av ”lyx”, ”lugn” och ”utvaldhet” sipprar många konsumenter i sig vad de från reklamen fått lära sig är ett fint hantverk från det lilla bryggeriet i Mariestad. Till och med på etikettens framsida står det Mariestads Bryggeri AB (jösses, har Spendrups till och med skapat ett aktiebolag för varumärket?)

Men som ni kanske redan förstått så har ölet Mariestads inte något med Vänerns pärla att göra, inte har det med året 1848 eller hantverksmässig bryggning att göra heller. Mariestads skapades på Spendrups marknadsavdelning, det bryggs i Stockholm i samma tankar som Norrlands Guld (och kanske har de mer gemensamt än så?) och ölet har sett lika mycket av Mariestad som jag själv – jag aldrig satt min fot där. Marketing as finest. Men också marknadsföring som har lite trovärdighetsproblem.

Att ett bryggeri döper ett öl efter en gammal nostalgisk bryggeriort i Sverige är inget unikt. Det finns flera hundra gamla bryggeriorter i Sverige, det är bara att välja och vraka. Spendrups är heller inte ensamma om detta, Carlsberg gjorde likadant med Eriksberg (som var en direkt reaktion mot Mariestad) och det finns fler exempel.

Men problemet är att hela varumärket Mariestads identitet bygger på det lilla hantverksmässiga bryggeriet i… just det, Mariestad. Det är mycket djupare än liten ”flört” med ett bryggeri som låg på en ort för länge sen. Det är faktiskt troligt att majoriteten av Mariestads konsumenter TROR att deras favoritöl görs på det lilla bryggeriet i Mariestad och att den lilla orten är en viktig grund till deras kärlek till ölet. Och det finns många som verkligen gillar Mariestad och vad (de anser) märket står för.

Jag har märkt detta på ölprovningar, jag har verkligen sårat så många ärrade och hårdhudare gamla säljare när jag berättat att Mariestads bryggs i Stockholm av Spendrups. För många är detta en oerhörd besvikelse, ja nästan som om jag precis informerat om att deras Dallasinspirerade mexitegelvilla måste dräneras och att försäkringsbolaget inte betalar, ni vet den där känslan av ”har har jag i alla år gått och betalat för…”.  De blir helt enkelt geniunt besvikna, knyter näven i fickan och lovar dyrt och heligt att Mariestads gjort sitt i deras strupar.

Och nu har jag kanske gjort ytterligare någon besviken. Får nästan dåligt samvete, men jag är inte en större bastard än att jag kan ge er tips på ett par öl som gör det Mariestad gör i reklamens värld – fast på riktigt – dvs lageröl med lite mer karaktär än ”the average stor stark” och som också bryggs av ett litet bryggeri på ett hantverksmässigt sätt. Mariestads-lovers, ni ska fråga om följande till planksteken nästa gång ni är på Statt:

  • Grebbestad Granit
  • Jämtlands Bärnsten Lager 
  • Landsort Lager
  • Nils Oscar God Lager
//Double Bastard

Annonser

40 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Bra beskrivning av fenomenet Mariestads. Till det kan jag lägga att anledningen till att det alls finns var att under första delen av 90-talet var i praktiken enda sättet att öka marknadsandelen på Systembolaget var att hela tiden skapa nya varumärken. Mariestads var ett i raden, men till allas stora förvåning så blev det en succé.

Det fyller dock en nisch: Det är lite finare och exklusivare än en stor stark (man ser ölen sällan på fat), men det är inte ”konstigt” eller ”smakar för mycket”. Man får exakt vad man väntar sig, och det är också ett mått på kvalitet.

En lite lustig detalj var när Spendrups lanserade Wårby, som precis som Pripps’ gamla ”Sailor” var ett försök att slå undan kopior på konceptet genom att själv skapa en.

Kommentar av bark

Påpekade detta faktum angående Eriksberg för min kära fader. Den besvikelsen detta medförde gjorde att jag nästan ångrade vad jag nyss sagt. Men sedan tipsade jag om just Grebbestad och då försäkrade han mig om att han skulle prova den istället nästa gång.

Men precis som bark skriver, han tyckte ju att Eriksberg var finare och också godare än den lagerölen han var van vid, så visst kan man se det som ett kvalitetstecken. Precis som jag misstänker att jag hyllar vissa stouts och barley wines, då de är dyra och mer ovanliga.

Kommentar av Alex

[…] september 23, 2008, 9:20 är Sparat under: Uncategorized För två veckor sedan skrev jag ett inlägg om Mariestads och Eriksberg. Det handlade om att framförallt Spendrups  gör sitt bästa för att […]

Pingback av Informationsavdelningen funderar « Double Bastard BeerBlog

Hej, Vi har läst ditt inlägg om att vi skulle ha fått en fråga gällande Mariestads öl? Vi svarar gärna.
Mariestads Bryggeri var ett av de första lagerbryggerierna i Sverige. Verksamheten startade redan 1848, bara några år efter det att tekniken att brygga öl med långsam jäsning i låg temperatur hämtats hit från Tyskland. Det gamla svenska ”surölet” ersattes snabbt med det nya, friska ölet som dessutom kunde lagras – lagern. Mariestads Bryggeri gjorde redan från början en nysvensk lager – lite fylligare med en kraftigt markerad beska.

Spendrups Bryggeri brygger idag njutningsölet Mariestads.

Med vänlig hälsning
Caroline Ekman
Informationsdirektör
Spendrups Bryggeri

Kommentar av Caroline Ekman

Visst är en lager en lager men det finns trots allt inget bryggeri i Mariestad. Det är bara ett påhittat varumärke, till skillnad mot Grebbestad som ligger i Grebbestad!

Kommentar av Ola

Djupt besviken att MB inte existerar längre. Under min värnplikt 47-48 fick jag en underbar plutonchef, Bror, som jag höll kontakt med ända till hans död förra året. Under cirka 10 år gjorde vi varje torsdag en resa i Storstockholm och åt lunch. Då provade vi noggrant olika öl och kom till att MB 3,5 var vår favorit. Till helgerna höjde vi oss till 7,2 och som en sen hyllning till min gode vän försökte jag hitta MB. Min tillvaro har rubbats!

Kommentar av olle hemse

Tycker Du överdriver. Själv har jag aldrig tänkt tanken att Mariestad skulle tillverkas på ort och ställe. Jag tycker det är fantastiskt att gamla varumärken och öltyper från uppköpta bryggerier vårdas av de stora bryggerierna. Carnegie har inte varit ett eget företag sedan 100 år, Barnängens Barntvål ägs av tyska Henkel och flyttade från Barnängen på Södermalm redan för ett sekel sedan, Pripps görs inte i Göteborg, Marabou, GB, Estrella, Abbas är alla bara varumärken och inte egna, svenska företag längre etc. etc.

Att Carlsberg valt att ta upp Eriksberg och Spendrups Mariestad visar på historiemedvetande. Andra hittar bara på namn och etiketter som verkar gamla, här har man ju faktiskt använt den gamla etiketten och även försökt återskapa ett öl som skall påminna i smaken om det ursprungliga Mariestads-ölet.

Sedan ligger ju dessa inom kategorin ”bra öl för att vara inom normalsortimentet”. Klart att en Bedarö Bitter, Strömstads Beridare, Nils Oskar barley wine etc. är mer intressant om man som jag gillar starka smaker. Men såväl Carnegie som Mariestads porter kvalar alla gånger in i kännarsortimentet och Spendrups Visy-öl görs faktiskt på Gotland. Så en del kul saker gör även de stora jättarna.

Kommentar av Edward Blom

Mariestad är min vardagsfavorit på krogen. Man vet att man får ett gott öl, ofta bra prissatt.

Kommentar av Dan Eriksson

Mariestads bayerska bryggeri grundades I staden Mariestad 1848. Det brinner ner 1875 men byggs upp året därpå. 1972 läggs hela rasket ner.
Så nog har det funnits, även om detta precis som andra mindre bryggerier blivit uppköpt av stora Spendrups.

Kommentar av Mariestadsbo

It’s an amazing article in favor of all the internet people; they will get benefit from it I am sure.

Kommentar av Immigration Advice Barking

Om jag inte missminner mig bryggdes Mariestad även på Thimsfors lilla bryggeri i Småland under ett kort tag!

Kommentar av Anders

Superb blog! Do you have any hints for aspiring writers?
I’m planning to start my own website soon but I’m a little lost on everything.
Would you suggest starting with a free platform like WordPress or go
for a paid option? There are so many options out there that I’m completely overwhelmed .. Any recommendations? Thank you!

Kommentar av Bert

Hi all, here every person is sharing these kinds of
familiarity, so it’s fastidious to read this blog, and I used to go to see this weblog every day.

Kommentar av Immigration Advice in Ashford

Hi there! I know this is kind of off-topic however I needed
to ask. Does running a well-established website like yours require a lot of work?
I am completely new to running a blog but I do write in my diary everyday.
I’d like to start a blog so I can share my experience and feelings online. Please let me know if you have any kind of recommendations or tips for new aspiring blog owners. Appreciate it!

Kommentar av Immigration Lawyer kingston upon thames

If some one wants to be updated with newest technologies then he must be pay a visit this web page and be
up to date every day.

Kommentar av click here

Me encanta el modo en que escribes, de verdad

Kommentar av mercadotecnia

Smashing blog post which was professionally written plus an great read.
I must say that the majority of which you were writing was on the ball.
If possible, would it be too cheeky to promote our own blog to your
list of avid listeners? We’re a UK SEO team based in Liverpool and would like to offer all of your readers a discount if they come through your website to our ours. We’ll
also send you guys a commission. If this is cool please leave the post comment however if you need to contact us please do so at info@pirlmedia.
co.uk.

Kommentar av uk internet marketing company

more information

Myten om Mariestads | Double Bastard Beer Blog

Trackback av more information

free cell phone spy and tracking

Myten om Mariestads | Double Bastard Beer Blog

Trackback av free cell phone spy and tracking

cell phone spy software free download freeware

Myten om Mariestads | Double Bastard Beer Blog

Trackback av cell phone spy software free download freeware

cell phone spy camera

Myten om Mariestads | Double Bastard Beer Blog

Trackback av cell phone spy camera

cheating spouse cell phone spy software

Myten om Mariestads | Double Bastard Beer Blog

Trackback av cheating spouse cell phone spy software

cell phone spy customer reviews

Myten om Mariestads | Double Bastard Beer Blog

Trackback av cell phone spy customer reviews

cell phone spy login

Myten om Mariestads | Double Bastard Beer Blog

Trackback av cell phone spy login

datingsidor

Myten om Mariestads | Double Bastard Beer Blog

Trackback av datingsidor

Binära Optioner

Myten om Mariestads | Double Bastard Beer Blog

Trackback av Binära Optioner

blogging

Myten om Mariestads | Double Bastard Beer Blog

Trackback av blogging

lifetime basketball replacement parts

Myten om Mariestads | Double Bastard Beer Blog

Trackback av lifetime basketball replacement parts

coc gems using globe

Myten om Mariestads | Double Bastard Beer Blog

Trackback av coc gems using globe

clash of clans unlimited gems apk download no survey

Myten om Mariestads | Double Bastard Beer Blog

Trackback av clash of clans unlimited gems apk download no survey

Historien om Mariestads Export http://www.oxhornet.se/wp-content/uploads/2016/05/Oel_artikel_MT20101103.pdf

Kommentar av Tomas

a

Myten om Mariestads | Double Bastard Beer Blog

Trackback av a

Hello, i think that i noticed you visited my site thus i got
here to go back the prefer?.I am trying to in finding issues to enhance my
web site!I assume its ok to make use of some of your ideas!!

Kommentar av Download APK Free

harry potter and The half blood prince

Myten om Mariestads | Double Bastard Beer Blog

Trackback av harry potter and The half blood prince

Tremendous things here. I’m very happy to look your
post. Thanks so much and I am taking a look ahead to contact you.

Will you please drop me a e-mail?

Kommentar av stafinder srd

I think this is one of the most important info for me. And i’m glad reading your
article. But should remark on some general things, The website style is great, the articles is really great : D.

Good job, cheers

Kommentar av modammujer

vat lieu nha khoa tphcm

blog topic

Trackback av dong phuc tiep tan

brazil.com.ru

301 Moved Permanently

Trackback av Vat lieu nha khoa tphcm

http://Www.Istanbulpost.Com.tr

Myten om Mariestads | Double Bastard Beer Blog

Trackback av Family business sales

Carpentras Cathedral

Myten om Mariestads | Double Bastard Beer Blog

Trackback av home depot carpentry services
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: