Double Bastard Beer Blog


Stjärna i Guide Michelin & Pizzeriaöl
september 14, 2008, 11:00 f m
Filed under: Uncategorized

Stjärna i Guide Michelin & Pizzeriaöl

”Sjömagasinet har vi en långtgående filosofi gällande urval av dryck. Vi accepterar endast det bästa och drar oss inte för att söka upp just de leverantörer som uppfyller våra kriterier. Dessa producenter högaktar vi och ser dem som goda kollegor. Eftersom vi är den förlängda armen som ger en presentation av produkten vid bordet så är också kunskap i detalj mycket viktigt. Vi strävar mot att ständigt finna nya, spännande produkter och kollegor inom dryckernas värld och hoppas att ni som gäst skall finna det ni söker på Sjömagasinet”.

Ovan kommer från Sjömagasinets hemsida, under rubriken dryck.

Vad kan då en av Europas bästa fiskrestauranger erbjuda inom öl? Jo, den producent som Sjömagasinet ”högaktar” och som ”de sökt upp” för att de ”endast accepterar det bästa” och som dessutom kan erbjuda ”nya spännande produkter” är ingen mindre än…Carlsberg!

Jo, dagens västgötaklimax. Tillsammans med vinlistan på runt 700 viner får 7 öl plats, varav 6 är från Carlsbergs portfölj (samt Grebbestad vilket iofs är hedervärt). Inget fel på dessa öl men ingen kan beskylla dem för att vara varken utmanande, intressanta, nya eller spännande. Man borde kunna kräva lite mer av en kvalitetsrestaurang med ambitionen att vara i framkant. 

Ok, den självklara invändningen från Sjömagasinet är säkert: ”våra gäster efterfrågar vin till maten, inte öl”.

Visserligen sant i säkert 90% av fallen. Men invändningen håller ändå inte. Det är mat & dryckesintresserade personer som kommer dit. En krog på Sjömagasinets nivå har förstås ambitionen att erbjuda toppklass i allt. Vi snackar engångsbomullshanddukar på toaletterna, ekologisk himalayasalt, handplockade gud-vet-vad, utdöende fiskarter, Belone-ostron, kalixlöjrom, terrin på kalvbräss, svampconsommé med Sveciaslungad spenat, och till detta kan vi få… Carlsberg Hof. Pizzeriaöl meets Haute cuisine.

Kom igen, även om vi bor i stor-stark-huvudstaden kan väl en av Sveriges bästa restauranger höja ambitionsnivån något?

Och det här är inte unikt för Sjömagasinet, ganska många bättre restauranger har ingen som helst tanke med sitt ölsortiment. Detta samtidigt som de kan ägna sig åt världsfrånvända utsvävningar  i allt annat som rör mat och dryck. 

Det som gör det hela ännu mer intressant är att den ständigt mediaheta Mannerström för några år sedan faktiskt kastade ut Carlsberg från sin krog när de lade ner Pripps anläggning i Göteborg. Han gjorde detta för att ”visa sympati” med alla som arbetade där. Fint så. Mannerström är duktig på PR så han fick ett lämmeltåg av journalister att skriva om hans Robin Hood-åtgärd. Men det tog inte lång tid förrän Carlsberg var tillbaka som huvudleverantör på Sjömagasinet. Kanske kunde de erbjuda ett fint sk ”marknadsbidrag”, vad vet jag. Men det gick i alla fall ganska snabbt att glömma alla arbetslösa bryggeriarbetare…

//DB


Annonser

9 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Här har du mitt fullständiga medhåll. Men det händer grejer, inte minst i USA. Men inte går det fort inte…

På något sätt kommer jag att tänka på ett citat från en krögare på en tjeckisk krog i Stockholm under tidigt nittiotal: ”Jag tänker inte berätta hur många öl jag har, för då kommer det bara en massa teknologer och ska dricka en av varje”. Öl har en attityd mot sig.

Kommentar av bark

Jag håller med och visst är det synd. det är inte sällan man blir besviken efter att ha studerat en ölmenu.

Många krogar har ju en utbildad sommellier som är ansvarig för dryckerna. Jag undrar hur mkt en genomsnittlig sådan kan om öl…

Kommentar av affe

Välskriven och vass text. Jag vill mig minnas att Mannerström faktiskt berömde svenskt microöl i Meny, p1, häromåret, delvis riktat mot vinövertaget i matkulturen. Förändring är nog inte omöjligt. Men – finns efterfrågan? Än?

Kommentar av ontologen

Efterfrågan kanske inte finns än, det är sant. Men det är ändå deras roll att driva och vara först med att presentera nyheter inom mat och dryck. Någon som vet hur det ser ut i Stockholm?

Kommentar av Double Bastard

Jag jobbar själv som sommelier sedan 10 år tillbaka, det vi fick lära oss om öl under min utbildning var väldigt lite, tyngdpunkten ligger självklart på vin, men det är tråkigt att öl listan alltid hamnar i skymmundan.
Mitt öl intresse har fått växa fram av sig självt.

När jag jobbade på Gastro i Helsingborg försökte jag åtminstone ha lite trevlig öl att välja på (var bla först med både Nynäshamn och Hantverksbryggeriet i HBG).
Vi kunde erbjuda ”öl meny” till maten som alternativ till vin meny.

Nu jobbar jag som öl inköpare på Dahlberg i Helsingborg, där har vi nog nästan lika många olika sorters öl som vin.

Tyvärr har dom ställen som är stora på öl inte så stort vin utbud, om vi skall vända på frågan.
Hur är det med vin på tex OT och Akkurat?

/Fredrik

Kommentar av Fredrik

Det blir ju självupfyllande. Inte konstigt att efterfrågan på öl är låg, om det bara finns Carlsberg och liknande. Jag vägrar dricka det, och misstänker att fler ölälskare gör detsamma.

Kommentar av Malin Sandström

Roligt att höra en sommelier med sådant ölintresse!

Tyvärr går ju även ölälskare i fällan att dricka Carlsberg då och då, iof kan det väl smaka helt ok. Det vi kanske borde göra i högre utsträckning är ju att framföra våra önskemål på krogar. ”Har ni ingen svensk mikroöl då?” el liknande, annars låter vi det bli just självuppfyllande av våra förväntningar på fattiga öllistor.
Jag tror efterfrågan är större hos gemene man än vad krögarna är medvetna om.

Kommentar av affe

Fredrik, det där med vin och OT och Akkurat är lite knasigt resonemang. Om ett ställe nischar sig på en speciell sak, tex öl från när och fjärran, så är det en sak. Det författaren här filosoferar över är ju att gourmetkrogarna inte är nischade vinerior utan just gourmet med inriktning på en helhetsmatupplevelse.

Kommentar av cmbellman

Mat och vin är dock väldigt etablerat hos dom flesta, det går flera hundra ”vin paket” på varje ”öl paket” vi sålde till våra menyer.

Tyvärr finns väldigt sällan varken kunskap eller intresse för öl hos dom som jobbar i branschen.

Något som är trevligt som jag försökte göra var att smyga in en öl som alternativ till vin på någon av rätterna, det brukade funka.

Något som gjorde att jag vaknade upp, var att flera gäster frågade efter god öl, som alternativ till vin.
Så forsätt att fråga efter trevliga öl på krogen så kanske vi på lite längre sikt får se en förändring.

/Fredrik

Kommentar av Fredrik
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: