Double Bastard Beer Blog


Ey’ bro
september 27, 2008, 12:09 e m
Filed under: Uncategorized

Ett av sveriges mer tongivande bryggerier vad gäller menlöshet och ängslighet, Åbro, brukar profilera sig med den här typen annonser som visas till vänster.

Det finns många ölsorter, men bara ett original”.

Fantastiskt roligt. Den stora frågan är om reklambyrån själva skrattade åt idén eller om det fanns någon påhejande produktchef på sveriges mest menlösa bryggeri som på allvar tyckte att det finns en poäng i budskapet. Den här typen av text använder man när man absolut inte har något att säga. Trovärdigt? Nej. Kreativt? Inte alls.

Åbro har problem med sitt egna varumärke, det ekar tomt utan innebörd. Det var ett bra tag sedan Åbro, trots sin storlek, hade någon produkt med sitt egna varumärke på Systembolagets topplista. Trots att Åbro är den tredje största leverantören av öl till Systembolaget var det senast i januari 2005 som deras egna varumärke ens var i närheten av tio-i-topp (på en tolfteplats). Det som sålt på bolaget är istället bryggeriets konceptöl som inte bär Åbros varumärke – lågprislager som Femkommatvåan, Kung och Svensk Starköl. Öl som lika gärna kunde tillverkats billigt i något öststatsland utan att någon konsument hade brytt sig. Inte några intressanta initiativ har tagits överhuvudtaget. Positioneringen av varumärket är milt uttryckt otydlig.

Det skulle vara roligt att vara en fluga på väggen när Åbros marknadsavdelning har möte. Lyssna när marknadschefen harklar sig och frågar sina produktchefer vad Åbro ska lansera härnäst, vad händer på marknaden? något nytt? några trender? Djupa veck i tänkande pannor, nervöst bläddrande i Systembolagets senaste försäljningsstatistik, någon säger ”Sofiero Original går bra” , det går några minuter, någon bryter tystnaden, ”eh, vad tror ni om en ljus lågprislager med medelstor beska”? Alla pustar ut. Skönt att inte behöva tänka i nya banor. Bra summerar marknadschefen, kan någon briefa upp byrån att vi vill ha ett konceptöl med roligt namn.

”Det finns många ölsorter, men bara ett bryggeri som snart släpper sin 67:e ljusa lager med medelstor beska på ett Systembolag nära dig”

Åbros bästa reklam däremot har de inte ens beställt eller betalt en spänn för. När mikrofonpoeten från Detroit, Eminem och hans rappare Proof, är på Sverigebesök hittar de ett hiphop-öl! Nämligen en Åbro som i deras värld blir Ey’ Bro. De gör snabbt en egen reklamfilm. Fantastiskt roligt. Bra reklam som inte är traditionell reklam.

Ey’ Bro, you can buy it at your local ghetto store in the hood

Annonser

12 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Jag har inte mätt med linjal, men jag tror att Åbro är mitt närmsta bryggeri. Än mer så under mitten av nittiotalet då jag pluggade vid Linköpings Universitet som med få små undantag tog all öl från Vimmerby.

Till på köpet under den tid då de tog fram sina underligaste öl smakmässigt: Anno 1965 var en mellan öl som skulle smaka som på ”mellanölets tid”. Den smakande mest hälvjäst vört. Och sedan kom River deras försök att göra en amerikansk lager. Den… fick festerierna pallvis av. Gratis.

Annars är Åbro starkt präglat av perioden 1977-1987 då man till varje pris slogs för sin överlevnad. Man optimerade företagsstrukturen för att det skulle vara svårt att begära dem i konkurs…

Så kom det sena nittiotalet då de sålde rätt bra. Pengarna investerades i ett toppmodernt högautomatiserat bryggverk. Nackdelen med det var att det var hårt optimerat för en typ av öl: Ljus eurolager med viss sötma. Något annat kan de egentligen inte producera idag.

En intressant observation: Åbro och Nils Oscar använder nästan exakt lika mycket humle per år…

Kommentar av bark

Notera den nakna betongväggen bakom burken i annonsen. Är det kanske tänkt att stärka ghetto-imagen?

Kommentar av Petur

ja jag kan inte förstå varför systembolaget släpper in en öl som ”Lejon” bland all annan skitlager på burk från jättar som åbro, spendrups och carlsberg.

gillar dina inlägg, jag bara går och väntar på att du ska såga Falcons slogan: ”Riktig öl”.

Kommentar av dempa

Helt sjukt kul…. can’t buy that kind o’ shit…

Kommentar av Anonym

I tell folks every day about your product.
Sometimes in the health industry when my Pt’s inform me they are wanting to stop smoking, I tell them regarding Green Light up. I tell them don’t buy
an affordable brand, buy a top of the line merchandise
especially if you tend to be serious about quiting.

Kommentar av can you smoke green xanax

An interesting discussion is definitely worth comment. I believe that
you need to publish more about this subject matter, it might not be a taboo matter but usually people do not talk about these
subjects. To the next! Kind regards!!

http://hellojinu.blogspot.mx/2010/11/blog-post_4473.html?m=1

Kommentar av Vimax Male Enhancement Review

Does your blog have a contact page? I’m having trouble locating it but, I’d like to send you an e-mail.

I’ve got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it expand over time.

Kommentar av Grow XL Review

e cig

Ey’ bro | Double Bastard Beer Blog

Trackback av e cig

wood flooring dalton

Ey’ bro | Double Bastard Beer Blog

Trackback av wood flooring dalton

p80.co

Ey’ bro | Double Bastard Beer Blog

Trackback av p80.co

Hej

Kommentar av Maisa hadad

What a information of un-ambiguity and preserveness of valuable know-how about unpredicted emotions.

Kommentar av Home page
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: