Double Bastard Beer Blog


Jazzöl
oktober 3, 2008, 9:27 e m
Filed under: Double Bastard rekommenderar!

Ett av mina absoluta favoritbryggerier alla kategorier är North Coast Brewing Company från Fort Bragg, Kalifornien. De ligger bakom exceptionellt bra öl som Red Seal Ale, Old no 38 Stout och Old Rasputin Stout.

För några dagar sedan lanserades ett öl från North Coast på bolaget – Brother Thelonious (varunr 1588). Ett öl i belgisk klosterstil av mörkare sorten, skulle säga att det är influerat av karaktären man finner i Chimay Blå, Rochefort 8 och Gouden Caroulus.

 

North Coast levererar som alltid. Det är tveklöst en av de bättre belgotolkningar jag provat från USA. När många amerikanska bryggerier ska göra belgare så rycker det lite väl mycket i humlegenen, de kan inte riktigt hålla sig från att hiva i lite för mycket bitter- och aromhumle, vilket blir fel i många fall.

Brother Thelonious är underbart chokladig och mjukt vinös och trots sina 9,4% balanserat med en värmande fruktighet.

Ska man hitta något att förbättra så kanske man skulle vilja ha ännu lite mer belgiska jästtoner, det är förhållandevis rent och inte så funkigt som en del mer ”aggressiva” (som min vän Mathias brukar säga) belgiska jäststammar kan bidra med.

Ölet är uppkallat efter den amerikanske jazzpianisten och kompositören Thelonious Monk (1917-1982). När man köper ölet stöder man Thelonious Institute som hjälper lovande unga jazzmusiker runt om i världen.

Thelonious bar ofta intressanta hattar och andra huvudbonader. Vid ett uppträdande i Sverige bar han en björnpälsmössa. På öletiketten ovan har han en fez och här i videon en klassisk skidmössa (?)

Annonser

1 kommentar so far
Lämna en kommentar

Tack för den underbara videon. ’Round Midnight’, så vackert.

Kommentar av Hans
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: