Double Bastard Beer Blog


Burken in i finrummet
oktober 16, 2008, 5:49 e m
Filed under: Trender

 

Den klassiska gamla ölburken är på väg in i finrummet. Det kunde man inte tro. Men flera amerikanska mikrobryggerier har börjat lägga sin craft beer på burk. ”Micro-canning” kallas det.

Oskar Blues Cajun Grill and Brewery var först bland mikrobryggerierna, de började sälja burköl redan 2002.

Det hela började med att de fick ett försäljningsfax från ett företag som sålde utrustning för att kunna lägga öl på burk. När de fick faxet skrattade de sig fördärvade, ”we laughed and laughed about the idea of us putting our three-dimensional, fully flavoured beers into a can. But one day we stopped laughing”.

Det har varit en oerhörd framgång, Oskar Blues är ett av de snabbast växande mikrobryggerierna i USA och burken har varit en stor del av framgången.

Första gången jag stötte på mikroöl på burk var på 21st Amendment Brewery i San Francisco, ett riktigt bra pubbryggeri. Var först lite tveksam, men när jag satt där med det makalöst bra burkölet 21A I.P.A i handen, då tog det bara 10 sekunder att omvärdera den gamla tråkförpackningen. Nu kändes det plötsligt helt rätt. Fult blev smart. Billigt blev innovativt. Hötorgskonst med rävmotiv blev Ernst Billgren med rävmotiv (dvs samma fast finare)

Och tänker man på det är det ju faktiskt lysande. Burk är bevisligen bättre för ölets kvalitet – ingen exponering för ljus och mindre syre. Det är bättre för miljön – det krävs mindre energi att tillverka och transportera, och man kan enkelt ta med burken till en massa ställen.

Nedan en film – Oskar Blues’ Canned Beer Apocalypse.

We get a great deal of joy out of handing a non-believer a can of our beer and watch their head spin around 360 degrees because they have just experienced something that they probably will remember for the rest of their lives, a full flavoured, three-dimensional, full-bodied beer coming out of an aluminium can”.

 

 

Annonser

11 kommentarer so far
Lämna en kommentar

En leverans med 3 olika Ølfabrikken på burk är just nu på väg till Sverige. Snart på en pub nära dig?

Kommentar av Marc Schuterman

Jag har länge funderat på om man som hembryggare kan burkera sina alster.
Någon som vet hur det skulle kunna gå till?

Kommentar av rickgordon

ah, nice med ölfabrikken marc! vad skulle en pale ale ligga på för pris som privatimport?

21A IPA har jag aldrig fått chansen att prova, har hört den ska vara grym!

Kommentar av dempa

Just det, danskarna har börjat med detta också. Vilket blir det första svenska småbryggeri som gör det? Kanske hade passat Dugges image bäst?

Kommentar av Double Bastard

Dempa: De kommer att landa på 21,20 kr st. Pilsnern hamnar något under och Portern något högre.

Kommentar av Marc Schuterman

Ölfabrikken Pale Ale på burk tycker jag är så där. Inte lika humlearomatisk som jag vill minnas att den flasktappade var. Ölfabrikken Porter däremot är jättegod på burk, även om jag inte har provat flaskvarianten. Ölfabrikken Porter är för övrigt väldigt prisvärd i Danmark, 12DKR är standardpriset och det går att hitta den ännu billigare ibland i varuhusen.

Kommentar av olof

Det finns ett svenskt mikrobryggeri som under några år sålde ett av sina öl på 33 cl-burk. Är det bara jag som minns det?

Kommentar av jonas

Ingen???

Kommentar av jonas

Menar du Lundgrens Lager?

Kommentar av Pilsnerrogge

Japp, kan det ha varit runt 2001, 2002? I alla fall när Lundgrens Lager bryggdes i Munkbo, som N-O ägde en liten del av.

Kommentar av jonas

Dales Pale Ale är en av mina absoluta favoriter.

Kommentar av Matt
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: