Double Bastard Beer Blog


Kenth – ett ovanligt idiotiskt öl
november 17, 2008, 12:08 e m
Filed under: Galet

Det var länge sen jag skrev nu. Ledsen för det, men jag har varit alldeles nere, deprimerad av en dumhet jag läste om nyligen. Jag läste nämligen om ett imbecillt öl som funnits ett par år men som jag var lyckligt ovetandes om fram tills nu.

För er som inte kände till saken så har företaget Två Bryggare lanserat ett öl som delvis är gjord på genmodifierad majs. Och det är inte slut på oförståndet där. De har dessutom valt att kalla ölet…Kenth, efter Två Bryggares ägare.

Hade det varit ett skämt hade jag kanske kunnat dra lite på smilbanden. Men det är inget skämt, det är seriöst och det är till viss alldeles säkert ett PR-trick i debatten om genmodifiering. Ett synnerligen korkat PR-trick.

Två Bryggare visar återigen prov på dåligt omdöme. De har i en massa år entusiastiskt och hängivet inkompetent sålt sur och infekterad öl under varumärket Ysta Färsköl. Konsumenter har klagat. Två Bryggare har tagit på sig skygglapparna och de fetaste hörselskydden. 

Man skulle ju kunna hoppas att Två Bryggare skulle få ordning på sitt öl innan de började med andra dumheter. Men istället kom de tydligen på en ny briljant idé parallellt med surölsbryggandet. Nämligen att göra ett öl med genmodifierad majs. Och att kalla det för Kenth.

Jag blir mest trött. Inte för att jag är en vän av renhetslagar, jag tycker att man egentligen kan ha precis vad som helst i ett öl så länge det bidrar till ölets karaktär på ett positivt sätt.

Jag blir mest trött för att idén är så idiotisk på så många plan. Flerdimensionellt efterbliven. Orkar inte ens beskriva det. Men framför allt, vem ska köpa det och varför?

Så här säger de själva:

kenth999KENTH Majsölet

Kenth – en Ovanlig Vanlig Öl… (eller historien om Sveriges första GMO-märkta livsmedel)

Kenth är en ljus lageröl, bryggd på traditionella ingredienser enligt gammal god bryggartradition. Så långt är Kenth en helt vanlig öl. Men utöver kornmalt, humle och jäst innehåller Kenth också majs!

Utifrån svensk bryggeritradition kanske majsen sticker ut en aning, vilket skulle göra Kenth till: en lite ovanlig vanlig öl…

Fast det här är egentligen inte så märkvärdigt. Anledningen till att bryggare Kenth Persson valde just majs som extra ”krydda” – berodde helt enkelt bara på att han ville få fram en lite annorlunda känsla i ölet. Ett behagligt smaktillskott som inte förstör vad århundraden av bryggartradition byggt upp, men som ändå signalerar nya tider. Och nu börjar det bli spännande. Bryggare Persson valde nämligen Bt-majs, och därmed kan vi slå fast att Kenth – utan några reservationer – är en ovanlig vanlig öl. Bt-majs är nämligen en genmodifierad variant av majs. Men inte heller detta är egentligen speciellt märkvärdigt… Bryggarens yttersta målsättning var självfallet att få fram ett gott öl, men också ett öl som signalerar nya tider, ny teknik och nytt tänkande. För några år sedan var det IT-tekniken som stod för det nya. Idag är det gentekniken som lyser klarast”

Om ni inte har fått nog här kan ni läsa mer om det här.

Jag var tvungen att skriva och fråga vad Två Bryggare höll på med. 

”Hej Två Bryggare!

Läste om ert genmodifierade öl Kenth, otroligt spännande, vilken grej! Var kan jag hitta det? Jag är jättesugen på att prova det, jag älskar majs, äter det flera dagar i veckan. Man kan nästan säga att jag är majsberoende. Och då är det klart det skulle vara gott med ett öl med majs i, ja varför inte till min fredagstacos, det borde väl passa bra?

Tacksam för svar om var jag kan köpa Kenth!”

Jag fick inget svar. Kanske ändå ett exempel på gott omdöme?

Två Bryggare inspirerade till en ny klass i Beer Awards, och de har redan vunnit, ledsen folks men ni kommer inte ens få rösta om det. Två Bryggare har vunnit klassen ”Århundradets ölhjärnsläpp”. Grattis. Ni kunde i alla fall döpt ölet till Kenneth, då kanske några i Kennethklubben skulle köpt det. Jag bjuder på namnförslaget, kanske kan ni spara det till ett öl med genmodifierat ris? Vem vet, det kanske kan bli en hel serie med spännande öl från Två Bryggare.

Annonser

25 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Hej!

Jag undrar om du har någon mailadress som man jag kan nå dig på.

Kommentar av Susanna

Hej Susanna!

Du kan nå mig på doublebastardbeerblog@gmail.com

bästa hälsningar
/DB

Kommentar av Double Bastard

Jag kan faktiskt inte göra något annat än att skratta, så jävla kul ju. Jag har haft det stora missnöjet att vara på ölprovning arrangerat av två bryggare och kan med handen på hjärtat säga att gubben från två bryggare som höll i det är dum i huvudet. Stor i käften, dryg och kallade timmermans sliskiga kriek för trappistöl. Självklart körde han också klassikern ”Amerika har ingen bra öl, det är rent pissvann där bara” vill man ha sig ett riktigt gott skratt så kan jag ju rekommendera deras provningar..

Kommentar av andersand

Haha, min far heter Kenth och jag heter Kenth i andranamn! Hur får jag tag på det här ölet?! 😉

Kommentar av dempa

Hehe, roligt hur de försöker få majs att framstå som något nytt experimentellt och exklusivt element i öl.

Kommentar av affe

Dempa: Du vill inte dricka den där ölen. Tro mig, jag har smakat den, den var bland det absolut sämsta i ölväg jag någonsin smakat.

Kommentar av Pilsnerrogge

Majs i öl? Kan för mitt liv inte förstå varför man ska ha majs i öl överhuvudtaget och att det är genmodifierad sådan gör ju inte saken bättre. Nä Två Bryggare kan ta och behålla sin genmanipulerade ”fullager” själva. Usch!

Kommentar av Markus Lindström

Jag gjorde också ett litet inlägg om två Bryggare här om dan, nämligen Ysta Tatto 2007, kolla gärna in den om ni vill se något ”roligt”?.

http://www.humleochmalt.blogspot.com

/Fredrik

Kommentar av fredrik

Om jag kommer ihåg rätt så är bakgrunden till ölet att Två Bryggare fick ett stort lass genmodifierad majs från någon tysk koncern, antingen gratis eller till mycket förmånligt pris. Motivet från den tyska koncernen var ju naturligtvis att de ville få in en fot på den svenska marknaden, och Två Bryggare var ju inte sena att nappa.

Kommentar av Tomas

Något svar från bryggarna DB?

Kommentar av affe

Haha. Jag läste faktiskt om det där ölet på deras hemsida för några veckor sedan… visste inte om man skulle skratta eller gråta.

Har aldrig testat något från Två Bryggare… och det är jag glad för. Hur lyckas bryggeriet överleva? Har aldrig hört något positivt om dem.

Kommentar av David

David: jag tror de överlever på dumma, feta, lokalpatriotiska skåningar samt genom gammalt hederligt lurendrejeri, jag själv började ju nästan bli sugen på en Kenth när jag lästa deras beskrivning 😉 min hjärna vandrade iväg där ett tag och jag började drömma om muterad majs. Om man drack den blev man grön och stor som ”green giant” fan, jag hade druckit det om jag enbart blivit lika biffig som Kenth själv.

Kommentar av Anonym

Hej Affe,

Nej, inget svar trots att jag mailat i princip varenda själ på bryggeriet. Förmodligen var mitt mail alldeles för idiotiskt.

/DB

Kommentar av DoubleBastardBeerBlog

Jag bodde tidigare ett stenkast från denna bryggpub. Härliga lokaler, prisvärd god mat med rejäla portioner och ett riktigt bra utbud av tjeckiska och tyska öl (framför allt med Ystadmått mätt). Är ni i Ystad och turistar och ska käka är bryggeriet faktiskt väl värt ett besök. Deras egen öl köper man dock bara en gång (även om jag vill minnas att den mörkare sorten inte är helt fruktansvärd åtminstone på kran).

Är för övrigt vare sig dum eller fet… dock lokalpatriot, fast bristen på god skånsk öl är beklämmande. Om vi någonsin ska bli ett eget land måste vi ju uppfylla alla Frank Zappas kriterier och jag vill inte att vi gör det med Ysta Färsköl.

PS bryggaren är glutenallergiker och kan alltså inte provsmaka.

Kommentar av Ch1mpy

Blir så ledsen när man hör inkompetenta människor uttala sig om glutenintolerans. Det är inga problem att prova öl!!!

Kommentar av Dietisten

satt och googlade efter glutenfritt öl, om nu bryggaren e glutenintolerant så kanske en smart nisch skulle vara glutenfritt öl?
Har förövrigt läst ikväll glutenintolerans är den vanligaste kroniska sjukdomen oss vuxna!!!! och om obehandlad så leder den till cancer i tunntarmen.
HELT STÖRT! att det inte uppmärksammas!

Kommentar av jonny

Ysta Färsköl, detta ”skitöl” vann en Guldmedalj på Stockholm Beer & Whisky 2010. Detta innebär väl att Stockholm Beer & Whisky borde lägga ned verksamheten efter en sådan inkompetent bedömning av en samling idioter som ingenting begriper

Kommentar av Lars

Det är ju tragiskt hur ni kritiserar utan att ha något att kritisera imot. Kenth är väldigt trevlig, de har vunnit massor av priser med stor framgång och min fundering är, ni som klagar… vad har ni själva åstadkommit i livet?

Mvh Johanna

Kommentar av Johanna T

Hela den här artikeln är bara skrattretande. Varför dömma ett helt företag på en öl? Som ett litet bryggeri i sverige så är det väl klart att de måste prova sig fram!

Kommentar av M

Håller med er i slutet. Försök åstadkomma något själva istället för att stå vid sidan och bua.
Lev livet själva om ni kan!

Kommentar av Anonym

This is very interesting, You are a very skilled blogger.
I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I’ve shared
your web site in my social networks!

Kommentar av Marti

Another thing to consider is purchasing original Vig – RX Plus
enhancement pills. If you refer the internet then you will find out positive feedback about Vig – Rx plus pills, confirming its credibility and reliability in
treating all sexual problems. Merely you can consume Cialis to fight against
this erection problem to provide your partner what she actually requires from you.

Kommentar av Buy Vigrx Plus

Please let me know if you’re looking for a article writer for your weblog. You have some really good posts and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write some
articles for your blog in exchange for a link back to mine.
Please send me an e-mail if interested. Many thanks!

Kommentar av somatropinne

Beta Switch Diet Plan Reviews

Kenth – ett ovanligt idiotiskt öl | Double Bastard Beer Blog

Trackback av Beta Switch Diet Plan Reviews

Bike Shop

Kenth – ett ovanligt idiotiskt öl | Double Bastard Beer Blog

Trackback av Bike Shop
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: