Double Bastard Beer Blog


Rapport från ölkällaren
november 23, 2008, 2:05 e m
Filed under: Uncategorized

För ett par år sedan köpte jag och min fru ett hus. Det var finalen efter 1,5 års ångestletande, varje helg skulle det tittas på ”objekt”, under denna tid utvecklade jag en stark allergi mot mäklare i Dressmankostymer och ord som ”öppen planlösning”, finns det något vämjeligare ord?

Ett av mina viktigaste kriterier vid sökandet var att huset skulle ha källare, en ölkällare som kunde bli boplats för mina kära lagringsbara öl. Detta kriterium höll jag förstås för mig själv. Följden blev att jag röstade ner ett antal hus med motiveringar som ”dåligt andrahandsvärde”, ”dåligt takbjälkssystem” eller något annat som jag förstås inte visste ett skvatt om, men som lät bra. Den egentliga anledningen var till stor del avsaknaden av ölkällare.

När vi väl hittade ett hus med källare låg objektet mellan filerna på E6:an eller krävde betydande Timell-egenskaper. Det blev förstås ohållbart. Jag fick ge upp. Det blev ett hus utan ölkällare.

kallare2Men nu har jag fått låna en fantastisk ölkällare! Ni ser den på bilderna. Rymlig, charmig, med metertjocka stenväggar och med perfekta lagringsförhållanden.

I helgen fick jag in samlingen, ett par hundra öl som ska ligga och vänta på bättre tider. Bland annat följande som jag verkligen kan rekommendera att lagra:

Chimay Blå, Thomas Hardys Ale, Gulden Draak, Rochefort, Westvleteren, Fullers Vintage Ale, Dark Horizon, Gouden Carolus, Carnegie Porter, blandad Gueuze, blandad imperial stout,  samt lite starka hembrygder och andra lagringsexperiment.

Nu saknas bara ett tjockt lås på dörren. Var källaren ligger? Glöm det…

 

 

kallare-3

Annonser

13 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Jag köpte ju ett hus utan källare tidigare i höstas och har tänkt mig att gräva ner en tunna eller ett cementrör att förvara öl i… men det känns så jädra jobbigt :/

vad sjutton blir driftskostnaden per år för ett kylskåp som står och puttrar på lite halvsval temperatur?

Kommentar av Ch1mpy

Skulle tro att problemet med ”vanliga” kylskåp är att dom är värdelösa på att hålla en jämn temperatur samt att dom skakar/vibrerar hela tiden. Skulle tro att öl delar vinets avsky mot just sådana saker…

Kommentar av Anders

Det ser utan tvivel läckert ut! Önskar att jag hade en liknande mängd öl att lagra, men jag får nöja mig med ca 5 st än så länge! Om du funderar på att ha en bjudning nån gång kan du ju skicka ett mail! 😉

Hur mycket vinner en Rochefort och Chimay blå på lagring, och hur länge bör dom lagras för bästa resultat?

Kommentar av Ove

Hej Ove,

Du får komma om 5 år och prova av lite saker, det är ju farligt att ha så mycket öl för sig själv :-). Rochefort tycker jag är som bäst när den är 3-5 år gammal. Men Chimay däremot är en fantastisk öl att lagra mycket länge. På puben Kulminator i Antwerpen har jag köpt 20-årig Chimay blå som var himmelskt bra. Men man behöver inte vänta så länge, även Chimay är riktigt bra 3-5 år gammal.

Kommentar av Double Bastard

Hur löser du det med kylan och värmen? Håller den någolunda stabil temperatur året om eller hur är det?

Själv kör jag kylskåp i brist på annat i lägenheten, eller är det helt enkelt bara bättre att köra allt i ett mörkt skåp?

Kommentar av Per T

Jag kör mörk garderob en bit in i lägenheten där temperaturen är relativt jämn alltid men tyvärr lite hög.. det är knepigt när man hyr lägenhet då det enda alternativet som ligger på 12-13 grader är dyra, små vinkylar. Jag har släktingar på landet med ett flertal jordkällare och andra gömmor, kanske borde titta inom en dag och undersöka saken närmare, å andra sidan finns väl risken att de senare tittar lite oförstående på flaskorna och säger ”awja, vi får väl kanske prova litta?” inte helt omöjligt faktist, alkoliserade bönder..

Kommentar av andersand

Jag kör mörk garderob en bit in i lägenheten där temperaturen är relativt jämn alltid men tyvärr lite hög.. det är knepigt när man hyr lägenhet då det enda alternativet som ligger på 12-13 grader är dyra, små vinkylar. Jag har släktingar på landet med ett flertal jordkällare och andra gömmor, kanske borde titta inom en dag och undersöka saken närmare, å andra sidan finns väl risken att de senare tittar lite oförstående på flaskorna och säger ”awja, vi får väl kanske prova litta?” inte helt omöjligt faktist, alkoliserade bönder..

Kommentar av andersand

andersand: haha! kanske får det sig en upplevelse…

Kommentar av affe

Oj, oj… En egen ölkällare är ju helt klart en dröm som för mig i detta skede verkar svår att uppnå. Gillade din text om Orval och det svarta ölet. Jag har alltid gillat Orval, både bryggeriet och ölet. De har också en mycket inbjudande och vänlig webbsida.
För en vecka sedan besökte jag och min fru två ölkloster i norra Belgien. Eller vi besökte inte klostren, det är svårt att fixa, men vi var där och drack öl. Några bilder kan avnjutas på vår blogg.
Mvh,
Han på sopporna (http://sopporna.blogspot.com)

Kommentar av Han

Känner på mig att du filar på ett riktigt bra inlägg nu, eftersom det var ett tag sedan det senaste..
Väntar ivrigt men tålmodigt..

Kommentar av dempa

”no pressure” (…)

Kommentar av andersand

Amatördrickare som man är och än mer amatörlagrare av öl undrar jag ifall kylskåp egentligen är ”för kallt” och en jordkällare eller lite mindre kall förvaringsplats är att föredra? Eller är det viktigaste att temperaturen är stabil och inte varierar samt att flaskorna får ligga stilla och vila sig i form. Var mår ölen bäst???

Kommentar av PGE

Intressant blogg och fin ölkällare! Se bara upp med luftfuktigheten. Jag hade en liknande ölkällare men tyvärr förstördes hela min ölsamling i Avesta under den svåra vintern -78.

Kommentar av Ölmagen
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: