Double Bastard Beer Blog


Kommande trend med svagare session beers i USA?
mars 5, 2009, 6:31 f m
Filed under: Trender

Ett par amerikanska öltidningar damp ner i brevlådan i veckan, och på flera ställen kunde man läsa om olika saker som gemensamt talade om en eventuellt kommande utveckling bland mikrobryggerierna i USA – nämligen svagare session beers. Några bryggerier har redan börjat med session series.

Artiklarna hade olika infallsvinkar men i stort fanns det följande drivkrafter till varför detta skulle ske:

1. Den ekonomiska krisen – färre konsumenter kan komma att lägga 3 dollar på en flaska double imperial stout.

2. Ökade humle- och maltpriser gör det dyrt för bryggerierna att göra starka extremöl.

3. ”Demokratisering” av mikrobryggd öl. Det finns ett gap mellan vad många mikrobryggerier producerar och vad den stora massan amerikaner kan tänka sig att hoppa på. Och med tanke på hur många små bryggerier det finns så måste basen av konsumenter öka.

4. En allmän motreaktion mot alla extreme beers, viljan att gå åt motsatt håll – svagare öl.

Och när man tänker på det så är det inte alls orimligt, de små bryggerierna i USA har i sin iver att utveckla klassiska europeiska öltyper, valt att göra allting större och fetare. Vi har till och med fått se imperial pilsners, imperial red ales, imperial amber och imperial hefe weizens. Men inte många har utforskat session bitters runt 3-4%.

Men innebär detta slutet på imperiet? Nej troligtvis inte, ”I can just sense a disturbance in the Force” som Lew Bryson skriver i Ale Street News.

force

//DB


13 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Rätt uppfriskande kan jag tycka. Är ju skönt att kunna välja på några bra öl då man vill dricka fler än några få.

Kanske en motreaktion till frimärkssamlandet bland ölnördar och mer koncentration på produkten i sig.

Bland de bästa session-ölen jag druckit är faktiskt folkölen från Ölands Gårdsbryggeri, där spelar humlet huvudrollen utan nån större mängd alkohol eller sötma att väga upp vilket funkar utmärkt för min del.

Kommentar av affe

Varför kallas det session beers?

Kommentar av Petur

Bra fråga.

Så här skriver Urban Dictionary:
Session beer – A beer that is low in alcohol and has a balanced flavor of both hops and malt. The purpose being so that it can be drank over a long session of time with out overwhelming the palate or getting the drinker too intoxicated.

Detta skriver wikipedia: Session drinking is drinking in large quantities over a single period of time, or session, without the intention of getting heavily intoxicated. Unlike binge drinking the focus is on the social aspects of the occasion. A session beer, such as a session bitter, is a beer that has a moderate or low alcohol content – in the UK this would be around 4% e.g. Carling, or a bitter which is generally weaker than lager abv, while in the USA session beers may go as high as 5%.

Så här skriver BeerAdvocate om definition av session beers:

But what exactly is a ”session beer”?

The Drinking Session
A British expat and buddy of ours in California once suggested that a ”session” referred to one of the two allowable drinking periods in England that were imposed on shell production workers during World War I. Typically the licensed sessions were 11am-3pm and 7pm-11pm, and apparently continued up until the Liquor Licensing Act 1988 was introduced. Workers would find a beer that they could adequately quaff within these restrictive 4-hour ”sessions” that were laid down by the government without getting legless and return to work or not get arrested for being drunk and disorderly. Now he could be full of shite, but we’ve found some smatterings of info to back this up and it sounds like a fine origin of the term to us.

Sessionable beers of the time might have been a cask-conditioned offering, Mild or Bitter, at 3 to 4 percent alcohol by volume (ABV), but no higher. Poured into a UK pint glass (20ozs vs. the US 16oz pint), patrons might have had upwards of 8 pints during a session and still remain coherent, ergo the ”session beer.” Sounds like a lot of beer, but it actually works out to be about 1 beer per hour if you take into consideration the rising ABV of today’s beers.

Kommentar av Double Bastard

Förutom England – så är också Tjeckien känt för att servera ”relativt svag” fatöl som den vanligaste typen. I Tjeckien är det en vörtstyrka på 10° (ger ca 4 % alkohol) som dominerar på de lokala ölstugorna. På turistfällorna är det ofta lite starkare öl (läs: dyrare) på 11°-13° som gäller.

Kommentar av StenJ

Var köper jag en double imperial stout för $3? Jag är beredd att flytta.

Kommentar av Anton

Det är fan på tiden!

Kommentar av Jonas...from hell!

matematik dersi verenler ankara

Kommande trend med svagare session beers i USA? | Double Bastard Beer Blog

Trackback av matematik dersi verenler ankara

http://straightupcustomhomes.com/favicon.asp?page=id-849 adidas shoes black and red

Kommentar av *********@gmail.com

http://www.lrz.org/favicon.asp?page=id-5752 women adidas

Kommentar av *********@gmail.com




Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s



%d bloggare gillar detta: