Double Bastard Beer Blog


Sahti reinvented
mars 16, 2009, 9:40 e m
Filed under: Double Bastard rekommenderar!

Idag släppte bolaget en tolkning av en världens mest ovanliga öltyper, nämligen finsk Sahti. Det är Nøgne Ø och Dugges som har gjort en riktig kulturgärning när de valt att gemensamt lyfta upp denna ganska bisarra finska dryck.

finlandia-sahtiDå jag har lite finskt blod (och kanske även lite Sahti) i ådrorna har öltypen intresserat mig extra mycket. På somrarna i Finland har jag gått in på Alko (finska Systembolaget) och beställt hem den Sahti som man kunnat få tag i (på bilden Finlandia Sahti). Efter någon vecka har det dykt upp en dunk eller flaska som ser hur östeuropeisk och tveksam ut som helst, innehållet har sett grumligt odefinierbart ut. Det har också smakat rätt tveksamt och ska jag vara ärlig så tycker jag inte det är särskilt gott. Men hur som helst så är det helt klart en intressant dryck och väl värd att prova.

Sahti har mycket gemensamt med Gotlandsdricka, inte minst kulturellt och historiskt, det är en gammal gårdsbrygd och varje gård hade sina egna recept. Även tillverkningsmässigt finns det likheter även om det finns lika många Sahti- och Gotlandsdrickerecept som det finns gårdar.

Det som kännetecknat Sahti är att den ofta görs på en viss andel råg. Råg är det sädesslag som är mest ovanlig i ölbryggning, det ger en ganska kraftig, nötig och kryddig smak. Sahti kryddas ofta med enbär och traditionellt har man också lakat mäsken genom enris vilket ytterligare bidrar till den unika smakprofilen. Just enris och enbär är ofta Sahtins ”krydda” och det ersätter helt eller delvis humle, Sahti saknar därför ofta humlekaraktär. Det jäses med alejäst eller med vanlig bakjäst om man vill vara riktigt traditionell. Just bakjästen bidrar till en jästig, estrig, fenolisk och medicinsk karaktär till ölet, inte sällan smakar det banan. Vidare är den ofta alkoholstark (8-10%) och ganska söt vilket i kombination ger en tydlig eldighet.

dugge-o-enrisI nyheten som idag släpptes på Systembolaget har Nøgne Ø och Dugge använt råg, vete, humle, svensk malört, norsk enris, norsk ljunghonung och tre olika jäststammar från Belgien, Tyskland och England. På bilden ser ni Mikael Dugge samla in enris.

Deras tolkning är ganska olik den traditionella Sahtin. De har skapat en Sahti med mer ”vanlig” ölkaraktär och den tydliga honungen väcker även vissa mjödassociationer. Den har mer humlekaraktär, är mindre fenolisk och har också mindre smak av enris/enbär. Resultatet är helt klart en högre drinkabilitet än vad man finner i den finska Sahtin.

Inget fel att så mycket avviker från det finska ursprunget, Nøgne Ø och Dugges ambition har inte alls varit att göra en traditionell Sahti, de kallar sitt experiment för ”Sahti reinvented”. Helt klart spännande och väl värt att pröva. Stort plus att ge lite cred till denna glömda öltyp.

Nøgne Ø Sahti, artikelnummer  11624, 11,0 %, 63 kr, 500 ml.

Annonser

3 kommentarer so far
Lämna en kommentar

tack för historien bakom sahti, måste prövas omgående!

Kommentar av alf tumble

Inköpt idag. I Nordstan Göteborg fanns gott om flaskor….

Kommentar av Petur

Ska jag prova, den verkar intressant! Är nyfiken på mjödassociationerna som du känner. Jag har samlat honung nu ett bra tag, mycket honung, så snart blir det mjödbryggning.

Kommentar av Ölmagen
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: