Double Bastard Beer Blog


Hopbursta i påsk!
april 1, 2009, 2:09 e m
Filed under: Uncategorized

Påskölslanseringen har historiskt inte varit något att hetsa upp sig över. Inte sällan har det känts som ett sätt för storbryggerierna att få ut julöls-leftovers eller att bara göra något julölsliknande när plats har erbjudits på Systembolagets hylla. Men det känns som om småbryggerierna (igen) engagerar sig och försöker göra något åt denna ganska slumrande ölhändelse. 

I år finns det flera bra Påsköl, jag gillar både Oppigårds, Pumpvikens och Nils Oscar Kalaspåsköl.

paskalt_nyMen mest spännade och intressant är Påsk Alt Bier. Ett öl bryggt av den duktiga bryggare Stefan Gustavsson på uppdrag av Wicked Wine som har hyrt in sig på Sigtuna Brygghus.

Förutom att ölet är väldigt gott är det intressant av flera anledningar. Dels är det en Alt-Bier, en öltyp som bara ett fåtal bryggerier i Sverige har försökt sig på (Zeunerts och Sigtuna). Altbier är en tysk ale som jäser kallare än vad som är brukligt för en ale, det ska också lagras kallt. Resultatet blir en öl som både har fruktighet från alejästen men även en ren smakprofil från den kallare jäsemperaturen och lagringen. Påsk Alt Bier är en starkare version av Sticke Alt, en sk Doppel Sticke. Läs mer om Sticke Alt  här. 

Men inte nog med det, det kanske mest intressanta är att ölet är gjort med en bryggteknik som kallas hop-bursting. Vad jag vet har bara Närke (?) gjort detta tidigare i Sverige. Tekniken kommer från humlegalningar i USA och går ut på att en jäkla massa humle läggs i slutet av koket.

Detta skiljer sig från traditionell bryggning då man tillsätter humle vid vissa bestämda tillfällen under koket. Bitterhumlen kokar ca 60-90 minuter och ger den bittra beskan som känns långt bak på tungan, smakhumlen kokar i ca 10-30 minuter och ger just humlesmak. Aromhumlen läggs i de sista minuterna och ger arom och humledoft till ölet. Principen är att ju längre tid man kokar humle, desto mer bidrar det till bitterhet och mindre till humlesmak och humlearom.

I Påsk Alt Bier har Stefan istället  använt sig av tekniken hop-bursting och bara ökat humlegivorna ju närmare kokets slutpunkt han kommit. Majoriteten av humlemängden har slängts i slutet av koket.

Detta ger ett öl som har en massa humlesmak och humlearom utan att få den kärvhet som bitterhumle ofta ger. Påsk Alt Bier har en ren och mjuk maltkaraktär som grund, men på detta ligger en fantastisk vacker humlekaraktär som är tydlig men samtidigt sammansatt, rund och balanserad.

Ska ni köpa ett påsköl i år så vet ni var ni ska putta stålarna.

Påsk Alt Bier, artikelnummer: 1394, alkoholhalt: 7,5%, 500 ml

Annonser

5 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Kontinuerlig humlegiva är inte speciellt ovanligt. Det är nog ngt flera svenska småbryggerier använder sig av i en del ölsorter.

Kommentar av Björn Falkeström

Är det en öl som skall drickas denna påsk eller även till nästa?

-Jimmy

Kommentar av Jimmy

Hej Björn!
Jag kan tänka mig att fler använder sig av kontinuerliga humlegivor. Men i detta fall tänker jag mer på att man snarare ökar humlegivorna väldigt mycket allt eftersom. Och att en del amerikanska bryggare har gjort exempel där de endast kokar humlen i 20-10-5-0 minuter men att det då handlar om extrema mängder. I fallet Påsk Ale berättade bryggaren att de tillsätter humle vid ca 5 tillfällen och att varje giva bidrog med ungefär lika stor BU (ca 4-5 BU per giva). Det ”normala” är väl annars att de senare givorna inte bidrar med så värst mycket BU.

Jimmy, ölet håller säkert till nästa påsk och kan nog utvecklas, men den är så fräsch nu i sin humlighet så jag skulle inte riskera att vänta :-). Humlarom är det första som ryker när man lagrar öl.

Kommentar av Double Bastard

Fantastiskt fin! Så extremt bra att det känns synd att den bara ska finnas tillgänglig som påsköl…

Kommentar av theelliots

Ännu ett öl att somna till, humleburst = sömnburst för mig!
/Dumle

Kommentar av Ölmagen
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: