Double Bastard Beer Blog


Single Hop Beers
april 15, 2009, 11:20 e m
Filed under: Uncategorized

Jag är lite avundsjuk på att man i vinvärlden kan prata om druvor som personligheter med speciella karaktärsdrag. Det där tugget finns inte riktigt om ingredienser i ölvärlden. Visst man kan gilla en öltyp eller ett ölland men det är sällan man hör någon säga ”åh, jag är så inne i en pale chocolate malt period just nu” eller ”ingen jäst ger ett sådant djup som Northwest ale jäst ger”.

Inom öl hör man sällan en motsvarighet till den utläggningen som Miles har i den underbara vinfilmen Sideways när han förklarar för Maya varför han är så inne på Pinot Noir:

sideways2It’s a hard grape to grow…it’s thin-skinned, temperamental, ripens early…it’s not a survivor like cabernet, which can just grow anywhere and thrive even when it’s neglected. No, pinot needs constant care and attention…and, in fact, it can only grow in these really specific, little tucked-away corners of the world. And only the most patient and nurturing of growers can do it, really. Only somebody who really takes the time to understand pinot’s potential can then coax it into its fullest expression.”

Men det intressanta är att det kanske är på väg åt det hållet även inom öl, att man diskuterar specifika ölingrediensers karaktär i detalj. Visst, inbitna hembryggare gör redan detta, men jag tänker på övriga ölnördar. Ett exempel på detta inom öl är utvecklingen inom vad som brukar kallas Single Hop Beers. Det vill säga att man i bryggningen endast använder en humlesort med syfte att lyfta fram just denna humlesorts karaktär.

Det vanliga inom ölbryggning är annars att man blandar olika humlesorter i ett och samma öl, någon humlesort lämpar sig för beska, en annan för smak och en tredje för arom. Resultatet kan bli fantastiskt men det är samtidigt svårt att identifiera en specifik humlekaraktär.

single-hop-aleEtt riktigt bra session-öl som lanserades på Systembolaget i april är just en Single Hop Beer från Oppigårds. Single Hop Ale (artikelnr 1475), ett perfekt öl att slappna av bredvid gräsklipparen i sommar. Ölet innehåller enbart humlesorten Styrian Golding från Slovenien.

Och vi har sett fler bryggerier som satsat på single hop beers. Boundary Bay Brewery har lanserat 14 (!) olika öl i sin Single Hop Serie. Shipyard Brewing har gjort succe med sin IPA, Mikkeller har gjort flera Single Hop Ales den senaste tiden och många andra bryggerier har följt efter.

 Det här med Single Hop Beers är egentligen inget nytt men det känns som det blivit lite hetare det senaste året och det är en naturlig utveckling som vi säkert bara sett början på. Detta märks inom andra områden, man kan exempelvis inte läsa en intervju med en kock som inte passionerat pratar om ”rena smaker” där man känner vad varje ingrediens faktiskt smakar.

Nedan lite exempel på Single Hop Beers, köp och testa om ni vill lära er mer om en specifik humlekaraktär:

anchor_libertyAnchor Brewing Company – Liberty Ale

Sägs vara världens första single hop ale inom den nya mikrorörelsen. Ölet kom 1975 och innehåller enbart humlesorten Cascade. En extremt populär aromhumle från USA som spridit sig som en löpeld över världen. Karaktären på Cascade brukar beskrivas som citrusaktig, blommig och frisk.

 

shipShipyard Brewing – Fuggles IPA

Innehåller enbart Fuggles som är en klassisk brittisk humlesort som oftast används som aromhumle. Klassisk i brittiska ales men även stout och porter. Jordig och snusig.

 


 

1845

 

Fullers 1845

Består av 100% Kent Goldings. Kallas även Golding eller East Kent Golding beroende på odlingsplats. En riktigt nobel och klassisk brittisk humlesort som är självklar i brittiska ales. Mjuk, blommig och lite söt.

 

 

 

 

Mikkeller Single Hop IPA Series

Mikkeller har gjort Single Hop Beers med humlesorterna Warrior, Cascade, Simcoe och spännande Nelson Sauvin som ger en fruktig arom som ibland liknas vid vid krusbär eller druvan sauvignon blanc.

Så, köp lite single hop beers och lär er allt om Fuggles, Cascade och Kent Golding. Ta reda på om du en Fuggles-man eller en Simcoe-girl. Eller varför inte stöta på någon (som Miles gjorde i Sideways) genom att förbereda ett tal om att du är lika känslig och nobel som Saazhumlen, men skyll inte på mig om det inte funkar.

//DB

Annonser

9 kommentarer so far
Lämna en kommentar

tjena DB, intressant inlägg som vanligt!
jag har kanske inte lika bra ”palett” som de flesta andra bloggande ölnördar, har lite svårt att känna igen en del olika sorters humle tex. så ”single hop”-serier är ju kanon för mig, får iaf en chans att lära mig urskilja olika sorters humle. hade faktiskt ingen aning om att liberty ale BARA innehåller cascade, den ska jag definitivt köpa snart och detaljstudera.

andra öl som jag har för mig är ”singelhumlade” är warrior ipa från left hand, och samuel adams imperial pilsner (bara hallertau?) ?

Kommentar av dempa

När det gäller amerikansk humle så har jag fastnat för Amarillo och Simcoe. Vill man känna på typisk Amarillohumlekaraktär så bör man dricka Närke Camarillo. En grymt god öl.

Kommentar av rekan

Ölands Amarillo var också riktigt bra sist jag fick tag i den.

Kommentar av Ch1mpy

Dugges Bollox! (och även Never Mind The Bollox!) innehåller endast Centennial.

Kommentar av Mikael Dugge Engström

Kan fylla på listan av enhumlesöl med Närke Slättöl. Vilken endast innehåller Chinook, mycket humlig och juiceigt fräsch smak i en god öl med låg alkohol där.

Kommentar av affe

Jo, både slättöl och cAmarillo innehåller ju bara en humlesort. Vet inte om jag är särskilt duktig på att veta exakt vad det är den och den humlesorten smakar, då jag finner dessa båda öl väldigt lika varandra till exempel – båda är väldigt tropisk juice-aktiga med ananas-inslag, så där underbart fräscha 🙂

Kommentar av david l

Oceanbryggeriet kommer med en Single Hop Amber om ett par veckor på fat. Humlad med Cascade 2008 (för beska), Cascade 2007 (smak) samt Cascade 2007/2008 (arom). Bryggd på Maris Otter Ale Malt, Caramalt samt Amber Malt. Underjäst i lite högre temperatur.

Hälsningar

Thomas Bingebo
Bryggare
Oceanbryggeriet Göteborg

Kommentar av Thomas Bingebo

You could certainly see your expertise in the article you write.

The world hopes for even more passionate writers such as you who are not afraid to mention how they believe.
All the time go after your heart.

Kommentar av oral

You now know for that reason significantly with reference to this particular issue, helped me independently consider the idea via a great number of numerous angles. The such as males and females are not curious till it is something to employ Female crazy! Your own personal things superb. At all times care for it up!

Kommentar av Anonym
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: