Filed under: Uncategorized
Ölsommelieren på nätet
Det har skrivits några hundra hyllmeter om hur man kombinerar mat & vin. Sällan hittar man något vettigt om hur man kombinerar mat & öl. Idén att välja ett öl till en finare maträtt upplevs av många som bisarrt okultiverat, trots att vi druckit öl till maten i Sverige i några hundra år och att vår matkultur har växt fram tillsammans med ölet.
När mattidningar skriver om mat- och dryckeskombinationer behandlas öl ofta som något efterblivet katten släpat in. Öl får ta hand om ”matresterna”, dvs det som vinet inte passar till. En klassiker: ”Ska ni äta sill så funkar sällan vin, då rekommenderar vi öl”. Tack för det spetsiga tipset.
Någon som kan mat och ölkombinationer är Garret Oliver , hans bok The Brewmaster’s Table är en klassiker inom området. Ett bra svenskt exempel är Michel Jamais som skrivit boken ”Michels Öl & Mat” på Grenadin Bokförlag.
Hittade nyligen en sajt som jag måste tipsa om: Great Brewers och deras Ölsommelier:
http://greatbrewers.com/beer-sommelier
Sidan är ganska smart uppbyggd, först väljer man huvudingrediens, sedan maträtt och vips så kommer tips på olika ölstilar som passar. Vill man sedan få förslag på ölmärken inom stilen så är det bara att klicka vidare.
Jag matade in lite olika huvudingredienser och maträtter och fick följande tips:
BÖNOR – BURRITOS: Amerikansk brown ale, Amerikansk Pale Ale, Altbier, Tysk rököl
FISK – ÅL: Tysk dunkel, Tysk veteöl, Tysk rököl
FISK – RÖKT FORELL: Tysk Bock-Rököl, Tysk Märzen-rököl, Tysk vete-rököl
FISK – KRABBA: Belgisk Saison, Belgisk veteöl, tyskt veteöl, Tjeckisk pilsner.
ÄGG – TIRAMISU: Oatmeal stout, Sweet stout, Fruktöl, Fruktlambic
FÅGEL – GÅSLEVER: Brittisk Barley Wine, Belgisk Strong ale, Tysk dubbelbock, Strong Scotch ale, Fruit lambic.
LAMM – GRILLAT LAMM: Amber lager, Wiener, Brown ale, Dry stout
Jag tycker de flesta tipsen känns bra och vettiga. OK, tjänsten är förstås inte helt perfekt men helt klart intressant med bra tips om man vill ha hjälp med att hitta olika förslag på öl- och matkombinationer.
****************************
Som västkustbo kan man kompensera nackdelen med ett helvetiskt regnblåsigt höstvädret med fördelen att ha lätt tilllgång till Ocean Brewery och deras Oceanbryggeriet India Pale Ale på flaska i Nordstans Systembolag i Göteborg. En helt underbart bra Indian Pale Ale som jag verkligen kan rekommendera, oerhört välgjort med en intensiv men samtidigt balanserad beska. Hög hinkabilitet.
Baksidesetiketten är också skön, istället för att berätta om bakgrunden till India Pale, som många andra gör, så konstaterar Ocean ”…idag är variationen stor och en IPA är lika konfunderande som fotbollens diamantformation…” .
Tillsammans med Oppigårds Indian Tribute så håller jag Oceanbryygeriets IPA som Sveriges just nu bästa India Pale Ale. Bor man utanför Göteborg kan man beställa det via beställningssortimentet, artikelnummer 89852. En låda (20 st) för 594 kronor.
Väl värd sina pengar. Och till skillnad från den tragiskt dåliga diamantformation som uppvisades i lördags så är den här formationen enbart vacker.
/DB
19 kommentarer so far
Lämna en kommentar
Gillar också Ocean IPA´n, men ibland så har den tyvärr en rökig bismak som jag finner störande.
Kommentar av Jonte oktober 11, 2009 @ 8:51 e mHåller helt med dig. Snacka om att vi behandlar öl styvmoderligt. ”Ska ni äta sill så funkar sällan vin, då rekommenderar vi öl”. Ursäkta mig! Vilken öl till sillen? Pils, stout, veteöl? VA?!
Kommentar av Anders Öhman oktober 11, 2009 @ 9:12 e mFörövrigt passar i de flesta fall en fino eller amontillado bättre än öl till silen.
Men en veteöl till fruktsalladen är toppen.
Håller med Jonte, allt för ofta har den en rökig ton i bakgrunden som stör lika mycket som en granne som spelar Basshunter när du vill lyssna på Sophie Zelmani.
Tycker förresten M. Jamais är lite överskattad. Eller, nu har jag inte läst hela boken utan mest stört mig på en grej.
Kommentar av dempa oktober 11, 2009 @ 9:16 e mHar gått på hans föreläsningar på Sthlm Beer, ölskola 1 och 2, och visst är de intressanta när man som jag inte visste så mkt om öl. Men att han i sina böcker, OCH under föreläsningar förespråkar blek pisslager till stark mat (tex Singha till stark thai) så lackar jag ur. Det vet väl vem som helst som testat sån pisslager att det varken funkar till thaimat eller indisk mat (där man nästan jämt har Tiger eller Cobra eller nåt annat asiatiskt att välja på). Man blir ju snarare MER törstig när man dricker en dålig lager vid ett sådant tillfälle.
En sjysst humlad IPA eller Pale ale knäcker när det gäller sån mat!
Jag tycker att det är roligare att rekommendera bra öl/cider/mjöd till mat på restaurang än vin, det känns fortfarande ganska ”nytt” för dom flesta gäster och nästan alla uppskattar det.
Gäster som käkade avsmakningsmeny på gastro i helgen fick heidruns mousserande mjöd till aptitretaren och dom som ville ha ost rekommenderade jag apis mjöd ifrån Polen, några fick också Eric Bordelet cydre argelette till första rätten, dom älskade det.
Kommentar av fredrik oktober 11, 2009 @ 10:37 e mDempa och Anders, jag förstår vad ni menar med den rökiga tonen, jag har känt den i några andra av Oceans öl och det har inte varit till deras fördel. Men jag har faktiskt inte alls känt den i Oceans IPA de senaste gånger jag provat den.
Och visst har du rätt Dempa om IPA till en del stark mat. Det är grymt! Tysk veteöl funkar också fint till lite hetta. Är inte heller så tokimponerad av Jamais ölkunskaper i sig, vad gäller grundtexter om öl finns det betydligt bättre författare (Jan-Erik Svensson exempelvis). Men Jamais verkar ha bra koll på just smakkombinationer, han kommer ju främst från vinsidan och en hel del av det tänket kan man också applicera på öl när det gäller grundsmaker/balans/kontrast etc i mat. I jämförelse med vad som annars skrivs om öl och mat i Sverige så tycker jag boken är bra och välkommen.
Kommentar av DoubleBastard oktober 11, 2009 @ 10:38 e mKul och överraskande att stöta på dig på vårt kontor i dag. Hoppas ölen smakar!
Kommentar av Christer oktober 14, 2009 @ 4:07 e mGlöm inte att beställa en Falcon. Det blev inget inlägg förra veckan.
Kommentar av Justy303 oktober 21, 2009 @ 4:47 e mAh, Justy hann före mig! Tänkte säga att det blir kinakrogslager för dig, och glöm inte vi vill se bildbevis! (Du behöver för den delen inte avslöja din vackra nuna..)
Kommentar av dempa oktober 21, 2009 @ 5:15 e m1 kinakrogslager? Han e uppe i 2 redan!
Kommentar av Liljenberg oktober 23, 2009 @ 6:47 f mAngående rökigheten så härstammar den från en brygd IPA som släpptes för mer än ett år sedan. Visades sig att en pump som drar vörten förbi el-elemnten i koket var på väg att haverera. Tyvärr letade sig en del av denna brygd ut på marknaden innan vi hann dra in den. Idag så fungerar allt som det ska och ingen rökighet finns kvar.
Diamantformationen lever. ///Thomas Bingebo, Bryggare Oceanbryggeriet Göteborg
Kommentar av Thomas Bingebo oktober 26, 2009 @ 12:55 e mJag ska fixa en kinakrogslagerbild till er, ni blodtörstiga människor 🙂
Kommentar av DoubleBastard oktober 27, 2009 @ 12:26 f mJag hade viljat ha Great brewers-sidan”åt andra hållet”,dvs.att man skriver in öltyp&får fram vad som skulle lämpa sig att äta till.
Kommentar av Jonas...from hell! november 28, 2009 @ 6:44 f mKul med mat till öl. Inte kul med Micke Jamais, läste för några år sedan hans reportage om ale i tidningen Livets Goda, rätt bra sammanfattning av grunderna om brittisk ale, men inte ett dugg spännande eller intressant för den som redan läst ett par böcker i ämnet. MEN MAN HOPPAR UR STOLEN och spiller ut sin Thomas Hardys när man läser att även ”belgiska bryggare på senare år lyckats få fram några intressanta ales”.
Kommentar av Bosse Be november 29, 2009 @ 11:55 e mHans tips om mat o öl är ju dessutom tristare än Expressens provning av öl till midsommar, det är ju bara brännvinsblinda som tycker att ljus lager är bra till kryddad sill, mycket bättre med en lite tyngre frisk bitter. Samma sak till kräftorna, en bra bitter eller en amerikansk brown ale. Koka dem även i den samma, ett rent magiskt lyft…
Stark mat kan ju vara väldigt olika, en indisk curry är inte samma sak som en bra chili men ofta passar ju syra bra till starkt, kanske en ouid bruin…
Det finns även en belgisk ölsnubbe, Ben Vinken, som kallar sig ”biersommelier”. Han har en flashig öltidning, en webbsida såklart, och en veckospalt i en stor morgontidning, och så har han haft en välgjord programserie om foodpairing på en flamländsk kabel-TV-kanal. På Zythos.be får han en del kritik i och för sig, men han verkar i varje fall nå ut till en stor publik.
Kommentar av Hans november 30, 2009 @ 2:44 f mMy brother recommended I would possibly like
Kommentar av maescentics.medellin.unal.edu.co april 10, 2013 @ 4:08 f mthis web site. He was entirely right. This publish actually made my day.
You can not imagine just how a lot time I had spent for this info!
Thanks!
probioticschildren
Ölsommelieren | Double Bastard Beer Blog
Trackback av probioticschildren september 28, 2014 @ 3:43 f mwheeleez
Ölsommelieren | Double Bastard Beer Blog
Trackback av wheeleez november 17, 2014 @ 1:47 f mtoner
Ölsommelieren | Double Bastard Beer Blog
Trackback av toner september 22, 2015 @ 6:44 f mrecetas para robot de cocina olla Gm
Ölsommelieren | Double Bastard Beer Blog
Trackback av recetas para robot de cocina olla Gm oktober 23, 2015 @ 11:31 f m