Double Bastard Beer Blog


Svenska buskisbryggerier
september 6, 2008, 11:38 f m
Filed under: Svenska buskisbryggerier, Uncategorized

Buskis är namnet på en teatergenre, för en del skön folklig underlivshumor och för andra kanske mer en bonnig kulturskymning. Men vad många kanske inte vet är att flera av Sveriges småbryggerier faktiskt kämpar för buskisgenrens överlevnad! Spännande, men hur tänker han nu undrar ni.

Jo, samtidigt som mikrobryggerier i länder som USA, Australien, Nya Zeeland, Canada m fl gör karaktärsfull kvalitetsöl på ett nytt sätt genom att också göra innovativ, alternativ och mer trendig paketering och marknadsföring, ja då envisas svenska mikrobryggerier med att GUBBA till ölen och helst gärna sprida en fet Åsa-Nisse fernissa över hela skiten så att målgruppsprofilen 50+ står skrivet i sten.

Och på något sätt gör detta ont inom mig. Jag trodde att svenska småbryggerier skulle stå för något nytt och innovativt men fy fan gubbigt och svenne-banan-aktigt det blir.

Mina damer och herrar, revypappan Double Bastard kan (kanske inte stolt men ändå) presentera det första bryggeriet i serien Svenska buskisbryggerier – Sigtuna Brygghus.

Sigtuna Brygghus payoff är ”vi brygger öl som får strupar att jubla, gommar att sukta och  sinnen att lätta”. Ja, kanske i Thor Modéens och Edvard Perssons värld skulle man gå  igång på öl med namn som ”Humle-Hildas Altbier” och ”Gas-Jannes Golden Ale”.

Det är synd. Sigtuna brygghus gör det mesta rätt med  duktiga bryggare, bra och karaktärsfulla öl. Men va fan…  varför måste jag känna att jag sitter i Falkenberg och tittar  på Stefan & Krister när jag dricker Sigtunas öl?

Här har vi en viktig delförklaring till att många svenska småbryggerier hankar på i ytterst liten skala (de flesta vill trots allt nå ut till fler konsumenter för att ens kunna ta ut en blygsam lön och vara kvar på marknaden om 3 år) och mest tilltalar gubbar i åldern 50+ och andra redan ölfrälsta.

Jubel i gubb-busken med Sigtuna Brygghus!

Stay tuned för nästa gubb-bryggeri…

/Double Bastard 


7 kommentarer so far
Lämna en kommentar

Riktigt bra inlägg! Länkar din blogg på direkten.

Kommentar av matty

I avdelningen ”märkliga etiketter” tycker jag Ölands Gårdsbryggeri står i en klass för sig, faktiskt.

Kommentar av bark

Håller med, dom ser rätt ostiga ut. Fast å andra sidan är det ju innehållet som räknas. Kanonblogg, länkad direkt!

Kommentar av Micke

Hellre Sigtunas Bryggerier med sina i viss mån skruvade gubbar än Slottskällans nya, heltråkiga, ”moderna” etiketter.
Dessutom tycker jag dom bygger vidare på Håkan Lundgrens tradition. Lundgrens lager vann väl inga etikettpriser direkt.

Kommentar av gronahuset

Då tycker jag att det är värre att de flesta av Sigtunas öl smakar diacetyl. Passar perfekt i en tjeckisk pilsner men absolut inte i ale. Dock har Håkan lyckats att brygga det första lyckade komersiella belgoölet i Sverige. Grattis!!

Kommentar av Jonas

Lite sent nu, men nu har det ju kommit fram att det är bryggmästaren Håkan Lundgren själv som ritat etiketterna.

Kommentar av bark

Goji is also used in Chinese cooking, added to rice dishes and soups with
chicken or pork and vegetables. Goji berry and weight loss are related because the berries directly attack both the causes of obesity and
overweight thereby neutralizing much of their effects on human anatomy.
Some even have their origin on the bottle or online storefront on their
website.

Kommentar av Jeanette




Lämna en kommentar